Утре започва активният сезон по градозащита с ракетен способ

Сливен
09.04.2024 / 19:41

На 10 април 2024 г., сряда, започва активният сезон по градозащита с ракетен способ. Противоградовата защита с ракети ще обхване площ от приблизително 22 милиона декара в регионите на Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен. Това ще бъде постигнато чрез 11 командни центъра и 262 ракетни площадки, свързани с тях.

Стартът на този сезон идва по-рано от обикновено поради очакваните през второто десетдневие на април повишени температури, съчетани с неустойчива стратифицирана атмосфера, което увеличава вероятността от образуване на опасни купесто-дъждовни облаци, носещи риск от градушка.

Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) в момента разполага с 11 793 противоградови ракети, готови за използване. Ако честотата и интензивността на градовите събития надхвърлят очакванията през сезона, агенцията има готовност да закупи допълнителни ракети, като средствата за това са предварително разпределени според разпоредбите на Закона за държавния бюджет.

По време на активния сезон 2024 г. метеорологичните условия в страната ще бъдат наблюдавани с помощта на седем метеорологични радарни станции, оборудвани с най-съвременен софтуер IRIS на „ВАЙСАЛА“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев