Европейският парламент прие десет законодателни текста за реформиране на европейската политика за миграция и убежище

Европейски парламент
10.04.2024 / 21:14

Европейският парламент прие десет законодателни текста за реформиране на европейската политика за миграция и убежище, както е договорено с държавите-членки на ЕС. Солидарността и отговорността ще бъдат ключови елементи на новата политика, като страните, изправени пред миграционен натиск, ще получат подкрепа от други държави-членки.

Регламентът относно управлението на убежището и миграцията установява механизъм за подпомагане на страните, изправени пред изключителен наплив от граждани на трети страни, като гарантира солидарност и подкрепа. Регламентът за кризи и непреодолима сила създава механизъм за реагиране на внезапно увеличаване на пристигащите, като гарантира солидарност и подкрепа за държавите-членки, изправени пред изключителен наплив от граждани на трети страни.

Хората, които не отговарят на условията за влизане в ЕС, ще бъдат подложени на процедура за проверка преди влизане, включваща идентификация, събиране на биометрични данни и здравни проверки и проверки за сигурност за период до седем дни. Държавите членки ще трябва да създадат независими механизми за наблюдение, за да гарантират зачитането на основните права.

В целия ЕС ще бъде установена нова обща процедура за предоставяне и отнемане на международна закрила. Обработката на молбите за убежище на границите на ЕС в бъдеще ще трябва да бъде по-бърза, с по-кратки срокове за неоснователни или недопустими молби.

Данните на тези, които пристигат незаконно в ЕС, включително пръстови отпечатъци и изображения на лица от шестгодишна възраст нагоре, ще се съхраняват в реформираната база данни Eurodac. Властите също така ще могат да записват дали някой може да представлява заплаха за сигурността или е проявил насилие или е въоръжен.

Парламентът също така подкрепи нови единни стандарти за всички държави-членки за признаване на статут на бежанец или субсидиарна закрила, както и по отношение на правата, предоставени на тези, които отговарят на изискванията за закрила. Държавите членки трябва да оценят ситуацията в страната на произход въз основа на информация от Агенцията на ЕС за убежището и статутът на бежанец ще се преразглежда редовно. Кандидатите за закрила ще трябва да останат на територията на държавата-членка, отговорна за тяхната молба или в която е предоставена закрилата.

Държавите-членки ще трябва да осигурят еквивалентни стандарти за приемане на търсещите убежище, когато става въпрос например за жилище, образование и здравеопазване. Регистрираните кандидати за убежище ще могат да започнат работа най-късно шест месеца след подаването на молбата. Условията на задържане и ограничаването на свободата на движение ще бъдат регулирани, за да обезсърчат кандидатите да се движат из ЕС.

Съгласно нова рамка за презаселване и хуманитарен прием, държавите-членки ще предложат на доброволна основа да приемат бежанци, признати от ВКБООН от трети страни, които ще пътуват до територията на ЕС по законен, организиран и безопасен начин.

След като пакетът бъде официално одобрен от Съвета, законите ще влязат в сила след публикуването им в Официален вестник. Очаква се разпоредбите да започнат да се прилагат след две години. Що се отнася до директивата за условията на приемане, държавите-членки ще разполагат с две години, за да въведат промените в националните си закони.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев