ЕП одобри временно политическо споразумение със Съвета относно актуализираните правила за състава на храните

Европейски парламент
10.04.2024 / 21:20

В сряда Европейският парламент одобри временното политическо споразумение със Съвета относно актуализираните правила относно състава, наименованието, етикетирането и представянето на определени храни за „закуска“, така наречените „директиви за закуска“. Новите правила имат за цел да помогнат на потребителите да вземат информирани и по-здравословни решения за продукти като мед, плодов сок, конфитюр и мармалади.

Един от акцентите на новите правила е борбата с вноса на фалшифициран мед от страни извън ЕС чрез задължително и ясно видимо етикетиране на страната на произход. Освен това ще стартира процес за създаване на система за проследяване на меда. Друга мярка е по-ясно етикетиране на съдържанието на захар в плодовите сокове, както и за минималното съдържание на плодове в конфитюрите и мармаладите.

Докладчикът Александър Бернхубер (ЕНП, Австрия) коментира: „Днес направихме важна стъпка в етикетирането на произхода на хранителните продукти и приехме строги мерки за борба с измамите с мед. Страната на произход трябва да бъде ясно посочена върху етикета на медените смеси. Освен това бяха определени по-високи стандарти за качество и установена е необходимостта от система за проследяване на меда в ЕС. Тези инициативи ще гарантират, че потребителите са по-добре информирани и че както пчеларите, така и потребителите са по-добре защитени от фалшифициран мед."

Сега законът също трябва да бъде приет от Съвета, преди да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. Страните от ЕС ще трябва да прилагат новите правила две години след влизането им в сила.

Преразглеждането на маркетинговите стандарти на ЕС за определени директиви за „закуска“ беше предложено от Европейската комисия на 21 април 2023 г., за да се актуализират настоящите стандарти, които са на повече от 20 години.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев