Недостиг на медицински сестри се наблюдава в България

Снимката е илюстративна
11.04.2024 / 09:55

Въпреки увеличението на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, предизвикателствата в сектора остават значителни. Много детски градини имат само една медицинска сестра, която отговаря за няколко групи деца, което води до повишени изисквания и ниско ниво на мотивация сред персонала. Тази ситуация затруднява привличането и задържането на млади медицински специалисти в сектора.

Росица Палешникова, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“, подчерта за БНР, че медицинските сестри са от съществено значение за грижата за децата в яслите, тъй като те са обучени специално за работа с малки деца. Тя изрази надежда, че предстоящите преговори ще доведат до подобрения в заплащането и условията на труд, което може да помогне за привличането на повече млади кадри в сектора.

Палешникова спомена, че в цяла България липсват над 30 000 медицински сестри и че заплатите в повечето болници не отговарят на препоръчителните нива, определени от Министерството на здравеопазването. Тя призова за по-голяма ангажираност от страна на правителството за подобряване на ситуацията с работната сила в здравеопазването.

Що се отнася до сигурността на родителите, оставящи децата си под грижите на една медицинска сестра, мненията са разделени. Някои родители смятат, че наличието на само една медицинска сестра може да компрометира безопасността на техните деца, докато други вярват, че качеството на грижите зависи повече от индивидуалните умения и отдаденост на медицинската сестра, отколкото от броя на наличните членове на персонала. Като цяло е ясно, че секторът се нуждае от значително внимание и инвестиции, за да отговори на нуждите както на медицинските специалисти, така и на семействата, разчитащи на тяхната грижа.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев