Президентът Румен Радев участва в Срещата на върха на Инициативата „Три морета“ във Вилнюс

...........................................
11.04.2024 / 21:11

Президентът Румен Радев участва в Срещата на върха на Инициативата „Три морета“ във Вилнюс, където заяви, че инфраструктурната свързаност в енергийната, транспортната и цифровата сфера по оста Север-Юг трябва да остане в основата на инициативата. Той отбеляза, че това е стратегически важно за целия Европейски съюз.

Инициативата „Три морета“ обединява 13 държави от ЕС, включително България, и има за цел да подобри регионалната свързаност чрез развитие на транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура, съобщават от пресцентъра на Президентството. Стратегически партньори на инициативата са Германия, Европейската комисия и Съединените щати, а Япония е асоцииран партньор.

Президентът Радев подчерта, че по линия на инициативата страната ни е успяла да привлече капитали в размер на около 200 милиона евро в сферите на транспорта и енергетиката. Той също така отбеляза, че България има значителен принос за развитието на инициативата, като постави акцент върху насърчаването на сътрудничество в областта на иновациите, науката и научните изследвания.

Румен Радев призна, че едно от основните предизвикателства пред инициативата е липсата на достатъчно средства в нейния инвестиционен фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев