Кабинета отмени предишни решения за придобиване на вземания на „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг от ТЕЦ-София

Министерски съвет
13.04.2024 / 16:26

Министърът на енергетиката Владимир Малинов предложи Министерският съвет да отмени предишни решения, които позволяваха на държавата да придобие вземания на „Булгаргаз“ ЕАД и Българския енергиен холдинг ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД на стойност до 1.6 милиарда лева. Отмяната дойде след установяване, че необходимите оценки за съответствие със законодателството в областта на държавните помощи не са извършени, което може да доведе до определяне на мярката като държавна помощ от Европейската комисия.

Предишните решения включваха одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката за допълнителни плащания и упълномощаване на министъра на енергетиката да проведе преговори и да придобие вземанията от името на държавата. Законът за публичните финанси обаче изисква изпращането на уведомление до Европейската комисия за мярката, целящо правна сигурност, което не е било направено. Съгласно разпоредбите на закона администраторът на помощта трябва да не я прилага, докато Комисията не разреши помощта или не установи, че тя не представлява помощ.

Член 108, параграф 1 от Закона за държавния бюджет на Република България позволява на държавата да придобие вземания на БЕХ и Булгаргаз от Топлофикация София на номинална стойност до 1,6 милиарда лева, при условие че цената бъде определена от независим оценител и при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. Предвид тези обстоятелства съществува риск Европейската комисия да класифицира мярката като държавна помощ, мотивира своето предложение министър Малинов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев