Комисията по отбрана внесе проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България

...........................................
13.04.2024 / 19:12

Комисията по отбрана внесе проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който цели изравняване на заплатите на военнослужещите със средната работна заплата за страната. Това увеличение би довело до ръст на възнагражденията с приблизително 30%, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната. Основната причина зад това предложение е, че липсата на адекватни заплати е основен фактор за недостига на персонал във въоръжените сили. Чрез увеличаване на заплатите се очаква да се привлекат повече хора към военната професия и да се подобри цялостната боеспособност на армията.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов изрази своята благодарност към всички парламентарни групи, които подкрепиха това решение. Той подчерта важността на това решение, тъй като демонстрира разбирането на парламента за проблемите, пред които е изправена армията. Неокомплектоваността на въоръжените сили оказва влияние върху тяхната боеспособност, което води до недопустими ситуации като липсата на офицери в определени военни формирования.

Увеличените заплати биха могли да станат факт от 2025 г. В момента началната базова заплата за войник/матрос I клас е 1450 лв., която ще нарасне до 2200 лв. след планираното увеличение. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов нарече това решение доказателство за държавническо мислене и отговорност и заяви, че въоръжените сили ще направят всичко възможно, за да превърнат допълнителния ресурс в действителни отбранителни способности. Очаква се промените в закона да бъдат приети преди 6 май и края на това Народно събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев