Атанас Запрянов обяви, че ще бъде поискана актуализация на заплащането и увеличаване на военните разходи до 2,5% от БВП

...........................................
13.04.2024 / 19:22

Министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че ще бъде поискана актуализация на заплащането и увеличаване на военните разходи до 2,5% от БВП. Това е част от усилията за преодоляване на недостига на персонал във въоръжените сили. В момента разходите за отбрана са около 1,8% от БВП. Министър Запрянов подчерта, че е важно да се инвестира в хората в отбраната, тъй като в противен случай ще има модерни технологии, но няма да има достатъчно персонал, който да ги използва.

В допълнение към увеличаването на заплатите, министърът на отбраната спомена, че се работи върху комплексен социален пакет като част от мерките за справяне с недостига на персонал. Той отбеляза, че въпросът за наборната военна служба е бил обсъждан, но все още няма политическо решение.

Що се отнася до разглеждания днес от Народното събрание проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне на числеността на запаса за въоръжените сили, министър Запрянов обясни, че това не е нещо необичайно. Той подчерта, че целта е да се актуализират военновременните формирования въз основа на променящата се среда за сигурност. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов добави, че въоръжението и техниката за тези формирования вече са налични, така че остава само да се направят законовите стъпки, за да може да се обучава резервът и запасът.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев