Удължиха срока за подаване на заявленията за изплащане на държавна помощ за транспортния отрасъл

Снимката е илюстративна
14.04.2024 / 17:04

Срокът за подаване на заявления за изплащане на държавна помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл е удължен до 26 април. Транспортните фирми могат да подават документи в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ в София, областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно електронно връчване и на delovodstvo@api.bg и info@bgtoll.bg.

Удължаването на срока се дължи на големия интерес към процедурата. Документите, които компаниите трябва да попълнят и подадат, са налични на интернет страниците на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Националното тол управление.

Целта на помощта е да се подпомогне транспортният сектор, който е изправен пред значителни загуби от 2020 г. насам поради пандемията от COVID-19, войната в Украйна, промените в търговските пътища и логистичните вериги, повишените цени на горивата и необходимостта от преориентиране на транспортните маршрути. Тези фактори доведоха до повишени оперативни разходи за фирмите.

Помощта ще бъде предоставена под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 милиона лева за транспортни предприятия, притежаващи лиценз за превоз на товари. Сумата ще се изчислява въз основа на пропорционално разпределение, като базата ще бъдат платените през 2023 г. тол такси от автомобили над 3,5 тона. Този размер ще служи като мярка за обема на извършените превози и ще помогне за определяне на сумата на държавната помощ.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев