Предстоящата седмица на ЕП в периода от 15 до 21 април 2024 г.

Европейски парламент
14.04.2024 / 17:15

Европейски избори/Пролетно проучване на Евробарометър. Парламентът ще публикува последното си проучване на Евробарометър преди изборите на 6-9 юни, обхващащо, наред с други въпроси, интереса и осведомеността на гражданите за изборите, както и тяхната вероятност да гласуват. Проучването също така ще отчете представата на гражданите за ЕС и Парламента, техните приоритети за предизборната кампания и основните ценности, които искат да защитят (сряда от 7:00 ч.). В деня преди публикуването медийната служба на ЕП ще проведе брифинг, запазен за медиите, за да представи основните си констатации, които са под ембарго до публикуването (вторник от 10:00 ч.).

2024 ЛУКС Европейска филмова награда на публиката. Церемонията по връчването на Европейските филмови награди на публиката LUX ще се проведе в сградата на Парламента в Брюксел. Веднага след това ще има пресконференция с победителя. Парламентът и Европейската филмова академия присъждат наградата LUX за подпомагане на разпространението на европейски филми със значителни художествени качества, които отразяват културното многообразие в Европа и извън нея (вторник от 18:00 ч.).

Пленарна подготовка. Политическите групи ще се подготвят за пленарното заседание на 22-25 април, последната сесия на този парламент. Депутатите ще проведат дебати и окончателни гласувания, наред с други неща, относно правото на ремонт, забрана на продукти, произведени с принудителен труд, борба с насилието срещу жени, нови правила за „екодизайн“, борба с трафика на хора и защита на жертвите, нов орган на ЕС по етика , икономическо управление, създаване на Европейска карта за инвалидност и борба с прането на пари. Те ще проведат окончателни гласувания относно опаковките и отпадъците от опаковки, условията на труд за работниците в платформата, правилата за надлежна проверка за компаниите, качеството на атмосферния въздух и чистия въздух за Европа, растенията, получени с нови геномни техники, Европейското пространство за здравни данни и в Net Zero Industry действайте. Депутатите ще обсъдят 20-ата годишнина от най-големия досега кръг от разширяването на ЕС през 2004 г. със Съвета и Комисията.

Европейски съвет. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще се обърне към държавните и правителствените ръководители на ЕС на специалния Европейски съвет на 17-18 април, който се очаква да обсъди новото европейско споразумение за конкурентоспособност и отношенията с Турция. Президентът Мецола ще даде пресконференция след обръщението си (сряда).

Прес брифинг преди сесията. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг за пресата с говорителите на политическите групи на парламента в 11:00 часа в петък (залата на Анна Политковская, пресцентър, Брюксел).

Дневникът на президента. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще бъде в Малта в понеделник, за да посети финансирани от ЕС проекти и МСП и Shireburn Software Ltd, а във вторник ще посети PwC в Корми, както и архивите на нотариалните регистри, Ganado Advocates и Fenech and Fenech Advocates в Валета. Във вторник в La Hulpe (Белгия) президентът ще участва в Конференцията на високо равнище относно Европейския стълб на социалните права. В петък тя ще бъде в Лисабон, където ще се срещне с председателя на Португалската асамблея да република Жозе Педро Агиар-Бранко и министър-председателя Луиш Монтенегро, последвано от съвместна пресконференция, както и с президента на страната Марсело Ребело де Соуса. В събота президентът ще бъде в Малта, за да се срещне с президента на страната Мириам Спитери Дебоно.

 

Контакти на пресслужбата на ЕП

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев