Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в конференция, посветена на сигурността в Черно море

...........................................
17.04.2024 / 14:07

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди ангажимента на България да подкрепя Украйна и нейния народ в усилията им да се противопоставят на незаконната и нелегитимна руска агресия. Той направи това изказване по време на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната кримска платформа. Форумът се проведе в Централния военен клуб в София и включваше участието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Министър Запрянов подчерта, че помощта за Украйна ще остане основен фокус на отбранителната политика на правителството по време на неговия мандат. Той отбеляза, че от военностратегическа гледна точка е изключително важно да се помогне на Украйна да спечели войната, тъй като това е в наш стратегически интерес. През последните десет месеца военната помощ, която България предоставя на Украйна, беше засилена и разширена.

Министър Запрянов посочи, че България споделя оценките на средата за сигурност, посочени в Стратегическата концепция на НАТО и Стратегическия компас на ЕС. Продължаващата руска агресия в Украйна представлява сериозна заплаха за нашата сигурност, засягайки сигурността на страните от източния фланг на Алианса, включително България.

Той подчерта, че не може да се говори за черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава. Тази ситуация създава потенциал за разпространение на войната, което засяга сигурността на източния фланг на НАТО, включително България. Използването на морски мини представлява заплаха за корабоплаването и нашите пристанища.

Министър Запрянов обяви, че турският парламент е ратифицирал Меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (Mine Countermeasures Black Sea). Това позволява практическото прилагане на споразумението и целта е да се предотврати поставянето на мини в Черно море. Министърът подчерта, че това ще бъде от полза за корабоплаването, туризма, населението и риболова.

Министър Запрянов коментира и ситуацията в Близкия изток, осъждайки агресивния акт на Иран срещу Израел. Въпреки че никой не желае широкомащабна война, той изрази надежда, че ще бъде постигната деескалация на напрежението.

Конференцията беше организирана съвместно от Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на България и Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна). По време на форума министър Запрянов проведе срещи с високопоставени служители от Румъния, Обединеното кралство и Украйна, за да обсъдят предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев