Партии с призив президента Радев да смени служебния премиер, готвят вот на недоверие

...........................................
17.04.2024 / 14:32

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев поради опасения за политизиране на служебния кабинет и нарушение на Конституцията. Ако това не се случи, с "Възраждане" ще внесат вот на недоверие срещу служебния кабинет, съобщи DarikNews. От парламентарната група на ИТН изразиха подкрепа, но уточниха, че имат съмнения относно правната основа на подобно действие.

Нинова твърди, че служебният кабинет трябва да бъде равно отдалечен от партиите, да е неутрален и да гарантира честни избори. Тя изрази загриженост относно скорошни събития, които според нея представляват заплаха за върховенството на закона и принципите на правовата държава. Като пример тя цитира изявления на бившия министър-председател Бойко Борисов, който според нея е повлиял на служебния кабинет да извърши определени действия.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов разкри, че 67 подписа са поставени под предложение за вот на недоверие към служебния кабинет, подкрепено от БСП и „Има такъв народ“. Той обаче добави, че групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е отказала да подпише искането.

Междувременно от „Има такъв народ“ (ИТН) поясниха, че все още проучват дали е конституционно и правно обосновано да се иска оставката на служебен кабинет, създаден съгласно новите промени в Конституцията. Те подчертаха, че винаги предприемат действия, които са правно обосновани, и се нуждаят от повече информация, преди да решат дали да подкрепят вота на недоверие.

Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев