Делегация от Косово бе на посещение в България за да почерпи опит в областта на социалните услуги

...........................................
20.04.2024 / 15:17

Реформата в областта на социалните услуги е основен приоритет в социалната политика на България, като нейното ефективно прилагане изисква активно сътрудничество и конструктивен диалог между всички съответни заинтересовани страни. Това подчерта заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред делегация от Косово, която е в страната, за да сподели опит и да подобри капацитета на служителите си в областта на социалните услуги.

По време на срещата присъстваха експерти от Министерство на труда и социалната политика (МТСП), Агенцията за социално подпомагане (АСП) и Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ). Те запознаха делегацията с основните принципи на Закона за социалните услуги, който стои в основата на реформата в сектора. Експертите подчертаха, че законът обхваща всички основни аспекти на социалния сектор, включително механизми за планиране, предоставяне, финансиране, контрол и наблюдение на социалните услуги в България.

Децентрализацията на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, също беше ключова тема. Заместник-министър Лазаров обясни, че общините са основните доставчици на тези услуги, отговарящи за тяхното управление и предоставяне на местно ниво, както и за законосъобразното използване на отпуснатите им бюджетни средства.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев