Президентът Румен Радев критикува партиите, които гласуваха промените в Конституцията

Президентът Румен Радев
20.04.2024 / 16:31

Президентът Румен Радев критикува партиите, които гласуваха промените в Конституцията, твърдейки, че те са се опитали да установят пълен монопол върху властта и са обезсмислили института на служебното правителство. Според държавния глава предложението на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаване на двама министри седмица след полагането на клетва на правителството показва провала на конституционната реформа, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Радев спомена, че искането за смяна на министри от партийни събрания и заплахите към министър-председателя са вредни за кабинета и доверието в изборния процес. Той също така постави под въпрос решението на Главчев да смени министъра на земеделието, когото самият Главчев представи като подходящ за поста. Президентът изрази изненадата си от променящите се мнения на министър-председателя, които създават объркване в обществото, бизнеса и международните партньори на България.

Радев заяви, че няма да се намесва в решенията на министър-председателя, но ще настоява той да спази обещанието си да предложи равноотдалечен кабинет от всички партии. Държавният глава ще се срещне със служебния премиер, за да обсъди предложенията за промени в състава на правителството. Той подчерта, че отговорността му като президент е да предотврати конституционна и управленска криза, въпреки неуместните промени в Конституцията.

Радев също така изрази загриженост, че настоящата ситуация може да усложни организацията на изборите, но смята, че има достатъчно време до вота. Той обаче предупреди, че ако доверието в изборния процес бъде компрометирано, това ще доведе до сериозни последици.

Още снимки от новината

Президентът Румен Радев

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев