Скок на болните от коклюш, здравните власти обмислят национална епидемия

Снимката е илюстративна
22.04.2024 / 08:48

След трагичните смъртни случаи на две бебета в Кюстендилско поради заболяване от коклюш, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди за потенциална национална епидемия от магарешка кашлица, съобщи БНТ. От началото на годината са съобщени над 200 случая на заболели от коклюш, което представлява значително увеличение в сравнение с предходната година, когато са регистрирани само 4 случая.

Лекарите призоваха за формирането на работна група, която да обсъди възможността за ваксиниране срещу коклюш на бременни жени. Те цитираха практиките в страните от Западна Европа, където бременните жени получават ваксина срещу коклюш в третия триместър от бременността си, което помага за предаването на антитела от майката към плода и защитава бебето през първите два месеца след раждането му, когато то е особено уязвимо.

В момента в България имунизацията срещу коклюш започва, когато бебето е на два месеца, оставяйки новородените особено застрашени от развитие на болестта. Другите предложения на медицинските специалисти включват въвеждане на реимунизация за възрастни, тъй като има и здрави носители на бактерията сред тях.

За разлика от миналата година, когато имаше само четири случая на коклюш, тази година вече има 280 потвърдени случая, като две бебета загубиха живота си поради заболяването. Наскоро беше потвърден и първият случай на коклюш в област Хасково.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев