Министърът на отбраната Атанас Запрянов взе участие в заседание на Съвет „Външни работи“

...........................................
22.04.2024 / 20:58

Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в заседание на Съвета „Външни работи“ в Люксембург на 22 април, където външните министри и министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха агресията на Русия срещу Украйна, съобщиха от Министерство на отбраната. България потвърди своята решимост да продължи да оказва военна помощ на Украйна, докато е необходимо.

Министър Запрянов съобщи, че страната ни вече е доставила военна помощ миналата година и планира да достави допълнително количество излишно оборудване през настоящата година. Той също така подчерта, че България е готова да осигури обучение на украински пехотни подразделения и бойни санитари на своя територия.

Министърът на отбраната определи Европейския инструмент за мир като важен политически инструмент за подкрепа на Украйна и подкрепи използването му в отговор на неотложните нужди на украинските въоръжени сили. Той обаче подчерта, че за дългосрочната подкрепа на Украйна е необходим съвместен подход, свързан с производствения капацитет на отбранителната индустрия на ЕС. Той призова за приобщаващ подход, който включва отбранителните индустрии на всички държави-членки, във връзка с новата Европейска програма за отбранителна индустрия.

Министър Запрянов приветства значението на дългосрочния ангажимент на ЕС към Украйна в областта на сигурността и отбраната, което ще допринесе за укрепването и устойчивостта на страната дори след войната.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев