Пред парламентарната комисия по здравеопазването ще бъдат представени данни за разпространението на инфекцията коклюш в България

Коклюш - снимката е илюстративна
23.04.2024 / 10:10

Пред парламентарната комисия по здравеопазването ще бъдат представени данни за разпространението на инфекцията коклюш в България и информация относно смъртта на две бебета в Кюстендил, съобщи БНР. Ресорните министри, главният държавен здравен инспектор, както и директорите на агенцията Медицински надзор и Националния център по заразни и паразитни болести ще присъстват на извънредното заседание.

В момента около 280 души са диагностицирани с коклюш, като най-голям брой случаи има в София, Стара Загора, Кюстендил, Варна и Бургас. Въпреки това все още не е потвърдено дали става въпрос за епидемия. Двете починали бебета от Кюстендил бяха в предунизационна възраст и имаха забавяне при търсенето на медицинска помощ, което доведе до фаталните усложнения.

От Министерството на здравеопазването са издали инструкции към общопрактикуващите лекари да следят внимателно имунизационния статус на децата срещу коклюш и да ваксинират тези, които все още не са го направили.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев