Европейският парламент прие директивата за така нареченото „право на ремонт“ за потребителите

Европейски парламент
23.04.2024 / 15:12

Европейският парламент прие директивата за така нареченото „право на ремонт“ за потребителите, която има за цел да намали отпадъците и да подкрепи сектора на ремонта чрез укрепване на правата на потребителите и задълженията на производителите. Новите правила изискват от производителите да предоставят навременни и рентабилни ремонтни услуги и да информират потребителите за техните права на ремонт. Стоките, ремонтирани в рамките на гаранционния период, ще се възползват от допълнително едногодишно удължаване на законовата гаранция.

Производителите са длъжни да ремонтират обикновени домакински продукти, които са технически ремонтируеми, и да предоставят резервни части и инструменти на разумна цена. Потребителите могат да заемат устройство, докато тяхното е в ремонт или, ако не може да бъде поправено, да изберат реновирано устройство като алтернатива.

За да улесни процеса на ремонт, ще бъде създадена европейска онлайн платформа с национални секции, за да помогне на потребителите лесно да намерят местни сервизи, продавачи на обновени стоки, купувачи на дефектни артикули или ръководени от общността инициативи за ремонт. Всяка държава-членка трябва да приложи поне една мярка за насърчаване на ремонта, като ваучери и средства за ремонт, провеждане на информационни кампании, предлагане на курсове за ремонт или подкрепа за ръководени от общността ремонтни пространства.

Директивата има за цел да насърчи пазар на ремонти в ЕС и да намали разходите за ремонт за потребителите. Очаква се новите правила да донесат 4,8 милиарда евро растеж и инвестиции в рамките на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев