Европейският парламент одобри ревизираните правила за предотвратяване и борба с трафика на хора и защита на жертвите

Европейски парламент
23.04.2024 / 15:25

Европейският парламент одобри ревизираните правила за предотвратяване и борба с трафика на хора и защита на жертвите. Законът разширява обхвата на съществуващите мерки за борба с трафика на хора, като добавя принудителните бракове, незаконното осиновяване и експлоатацията на сурогатното майчинство към престъпленията, които попадат в обхвата на ЕС.

Новият закон също така засилва координацията между органите за борба с трафика и предоставянето на убежище, криминализира използването на услуги, предоставяни от жертва на трафик, когато потребителят знае, че жертвата е експлоатирана, и въвежда санкции за компании, осъдени за трафик.

Жертвите ще получат подкрепа, включително достъп до приюти и безопасно настаняване, със специален акцент върху най-уязвимите групи. Хората с увреждания ще получат подходяща подкрепа, включително назначаване на настойник или представител, а непридружените деца ще имат гарантирани права. Съдиите ще разглеждат разпространението на сексуални изображения или видеоклипове без съгласие като утежняващо вината обстоятелство при издаване на присъди.

Съветът също трябва официално да одобри споразумението. Директивата ще влезе в сила двадесет дни след публикуването й в Официалния вестник на ЕС, а страните членки разполагат с две години, за да приложат нейните разпоредби.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев