ЕП отбеляза 20 години от разширяването на ЕС

Европейски парламент
25.04.2024 / 09:59

В сряда сутринта евродепутати, представители на ЕС и страните членки и млади хора, родени преди 20 години, отбелязаха влизането в ЕС на десет държави през май 2004 г. Председателят на ЕП Роберта Метсола, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, бившият председател на ЕП Пат Кокс и бившият председател на Комисията Романо Проди участваха в официално заседание на Парламента за отбелязване на 20-ата годишнина от разширяването на ЕС през 2004 г.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза: „През последните две десетилетия Европа беше изправена пред безпрецедентни предизвикателства. Заедно успяхме да се срещнем директно с тях. Знам колко изкушаващо беше в най-трудните моменти всеки от нас да се справи сам, но въпреки това устояхме. Защото разбрахме, че дори с всичките си разочарования и несъвършенства, Европейският съюз все още е най-добрата гаранция за всички наши хора."

Тя добави: „Присъединяването към Европейския съюз не означава само транспониране на законодателство. Той отива много по-дълбоко и далеч отвъд това. Единството не означава хомогенност. Европа не се стреми да направи всички еднакви. Ние се гордеем с нашите различия. Гордеем се с нашите уникални традиции, нашите култури, нашите езици и нашето многообразие."

Към настоящите и бившите лидери на ЕС се присъединиха бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген и представители на десетте страни, присъединили се към ЕС преди 20 години. Младите хора от тогавашните нови страни-членки, родени на или около 1 май 2004 г. и живеещи в Страсбург, зададоха въпроси на гостите. Церемонията завърши с изпълнение на акапелния хор на Voix de Stras.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев