390 бивши служители на месопреработвателната компания „Danish crown“ ще получат 1,9 милиона евро помощ от ЕС

Европейски парламент
25.04.2024 / 10:07

390 бивши служители на месопреработвателната компания „Danish crown“ ще получат 1,9 милиона евро помощ от ЕС, за да им помогнат да си намерят нова работа. В сряда евродепутатите одобриха искането на Дания за подкрепа от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията за разселените работници (ЕФПГ). Те признават, че „датският сектор на кланиците е в структурна криза“.

Danish Crown е група от хранителни компании, занимаващи се с клане, обработка и продажба на свинско и говеждо месо. От 2005 г. броят на закланите прасета в Дания е намалял с 20%, до голяма степен поради преминаването, което много датски фермери са направили от отглеждане на прасета за клане към отглеждане на прасенца за износ на по-ниска цена. В резултат на това Danish Crown реши да затвори една от шестте си кланици в Дания, разположена в Sæby, освобождавайки 390 работници.

Общата прогнозна стойност на мерките за подкрепа е 3,1 милиона евро, като 60% (1,9 милиона евро) се покриват от ЕФПГ, а останалите 40% (1,2 милиона евро) се финансират от Датския бизнес орган, общините Frederikshavn, Aalborg, Hjørring и Brønderslev, които бяха засегнати от уволненията, и от Danish Crown.

Пакетът за подкрепа от ЕФПГ включва консултантски услуги, помощ при търсене на работа и обучение. Обучението помага на работниците да се преквалифицират за различни индустрии и услуги и да повишат цифровите и други умения, търсени в момента от работодателите. Друг акцент ще бъде върху езиковите умения, тъй като 41% от съкратените работници не владеят датски. Работниците ще получават надбавка, докато се обучават или търсят работа.

 

Следващи стъпки

Докладът на Януш Левандовски (ЕНП, Полша) , препоръчващ парламентът да одобри помощта, беше приет с 590 гласа, 24 против и 12 въздържали се.

Европейският фонд за приспособяване към глобализацията за разселените работници (ЕФПГ) е специален инструмент на ЕС, който облагодетелства европейски работници или самостоятелно заети лица, които са били уволнени поради преструктуриране, и за да им помогне да намерят нови работни места. Като общо правило ЕФПГ може да бъде активиран, когато една компания (включително нейните доставчици и производители надолу по веригата) съкрати над 200 работници от МСП в различни сектори в същия регион или в определен сектор в един или повече съседни региона.

ЕФПГ има годишен бюджет от 210 милиона евро за периода 2021-2027 г. Той може да финансира от 60% до 85% от стойността на проекти, предназначени да помогнат на съкратените работници да намерят друга работа или да създадат свой собствен бизнес. Националните или регионалните органи прилагат и управляват случаи на ЕФПГ. Всеки проект се изпълнява за две години.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев