В Сливен предстои XXVI издание на Националния фестивал на детската книга

Д-р Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" Сливен
30.04.2024 / 13:44

Между 8 и 10 май, в Сливен предстои да се проведе XXVI-то издание на Националния фестивал на детската книга. Събитието се организира от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация Сливен, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, водещи детски издателства и други институции.

По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 8 май от 10:00 ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

Програмата в трите фестивални дни включва множество инициативи, като премиери на нови детски книги, литературен маратон в училищата, изложби, концерти, театрални представления и др. Важен момент в програмата на 26-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Ще бъдат представени 17 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Турция и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е чрез преглед на конкретни произведения от съвременната детска и юношеска литература да се очертаят тенденциите свързани с трансформациите на литературните герои и да се анализират моделите на поведение, които закодираните в тях послания изпращат. Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще бъдат представени няколко доклада от чужбина. Една от забележителните части на фестивала е Националният литературен конкурс "Щастието е възможно", който има за цел да насърчи младите таланти в творческото писане. Освен това се провежда и XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, който показва уменията и креативността на децата в областта на визуалните изкуства.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата – участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

Фестивалът има за цел да популяризира съвременните български детски автори, да подобри взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги и да стимулира развитието на детската литература.

Като цяло, Националният фестивал на детската книга в Сливен играе решаваща роля за насърчаване на интереса към четенето сред децата, вдъхновявайки ги да изразяват себе си чрез творчество и предлагайки платформа за млади таланти да покажат работата си.

За повече подробности - програмата на фестивала е в прикачения файл.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

Прикачени файлове към новината

Текст, снимки и видеоклипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев