Лидерите на ЕП се ангажират с реформа за по-модерен и ефективен парламент

Европейски парламент
08.12.2023 / 12:55

Председателският съвет на Парламента прие цялостен пакет от мерки за модернизиране на Парламента и укрепване на капацитета му за действие.

 

Европейският парламент започна следващата фаза на процес на реформа за укрепване на вътрешните работни методи на Парламента, както и на неговата институционална роля и капацитет за действие, за да гарантира, че е и остава добре подготвен да изпълнява задачите си съгласно Договорите и да отговаря на очакванията на гражданите на ЕС.

През януари 2023 г. Председателският съвет на парламента (CoP) постигна съгласие относно необходимостта от вътрешни реформи. Той прие предложение, направено от президента Роберта Метсола, и създаде работна група за парламентарна реформа, съставена от представители на всички политически групи.

През годината работната група разглеждаше предложения за това как процедурите могат да бъдат подобрени, за да стане парламентът по-ефективен. В съответствие с мандата, определен от ръководителите на групите на ЕП, той разгледа възможните подобрения в областта на законодателството, контрола, бюджетните функции и бюджетния контрол. Групата също така разгледа елементи за реформиране на пленарните сесии и подхода на Парламента към външните отношения.

В резултат на този приобщаващ съвещателен процес лидерите на групите в ЕП приеха цялостен и последователен пакет от конкретни и приложими предложения за реформи. Тези реформи ще бъдат прецизирани по време на фазата на изпълнение, която започва незабавно.

Веднъж приложени, тези реформи ще доведат до по-добро функциониране на Парламента като съзаконодател, като част от бюджетния орган и като орган по освобождаване от отговорност. Те също така ще увеличат капацитета на парламента да упражнява демократичен контрол.

Коментирайки реформите, президентът Мецола каза: „От избирането ми превърнах модернизирането на Европейския парламент в една от основните си цели. Работихме усилено по тези мерки, които ще направят този Дом по-ефективен. Веднъж приложени, тези реформи ще позволят на Европейския парламент да бъде на много по-здрава основа от следващия мандат.“

 

Хронология

Целта е да се приложат реформите преди европейските избори през 2024 г., така че те да подкрепят новоизбрания парламент от самото начало. Някои мерки изискват превод в Правилника за дейността, който ще трябва да бъде финализиран с оглед на приемането му в пленарна зала преди края на парламентарния мандат.

 

Какво включва това?

Що се отнася до законодателния процес, по-доброто сътрудничество между парламентарните комисии ще улесни обработката на законодателните досиета. Условията за сътрудничество в комитетите ще бъдат опростени с една единствена форма на принос. Опростена процедура на съвместна комисия (понастоящем член 58) ще позволи съвместна работа на до три комисии. Процедурата по сезиране ще бъде опростена, като конфликтите на компетентност ще се решават много по-бързо и преди обявяването на предложението в пленарна зала. Конференцията на председателите на комисии ще има за задача да рационализира методите на работа на комисиите и да хармонизира практиките, доколкото е възможно. Освен това спешната процедура (член 163) трябва да бъде преразгледана в светлината на новата реалност на това, че ЕС се е превърнал в управляващ кризи. Това е, за да се осигури бърза обработка на файловете, като същевременно се възползвате от експертния опит на комисиите и без да се прави компромис с демократичния контрол.

Що се отнася до контролната роля на ЕП, нов формат на изслушване на „специални контролни изслушвания“ ще позволи на Парламента да разгледа своевременно и задълбочено въпроси от голямо политическо значение. Процесът на изслушване на комисарите ще бъде опростен и ще бъде въведена повече гъвкавост.

Що се отнася до бюджета и освобождаването от отговорност, сътрудничеството между комисиите ще бъде подобрено чрез по-холистичен подход към бюджетите, освобождаването от отговорност и законодателството, за да се използва напълно комбинираната институционална власт на Парламента по бюджетни и законодателни въпроси. Работата на секторните комисии ще бъде по-добре интегрирана и взаимно подсилена с хоризонталните аспекти на работата на комисиите по бюджети и по бюджетен контрол. Ще бъдат отделени повече ресурси за надзора върху изпълнението на бюджета на ЕС.

На пленарното заседание намерението е, наред с другото, да се предложат повече възможности на членовете да реагират един на друг. Освен това, за ключови законодателни досиета, пленарни дебати или изявления трябва да бъдат планирани по време на законодателния процес, например веднага след внасянето на предложение на Комисията. Освен това нов формат на дебат („ изявление на Парламента “), който ще бъде завършен с резолюция, ще позволи на Парламента да изрази позицията си и да определи приоритетите не само като реакция на уводните бележки на Съвета или Комисията, като по този начин подчертава ролята на Парламента при определянето на дневния ред . Времето за въпроси може да се проведе с целия колегиум на комисарите или с няколко заместник-председатели на Комисията, за да се обхванат широки области.

Що се отнася до външните отношения, Парламентът ще премине от подход, основан на парламентарни органи, към подход, базиран на отделни държави. Сътрудничеството между делегациите и комисиите ще бъде засилено с цел постигане на все по-ефективна парламентарна дипломация. Например, мисиите ще станат по-базирани на дневен ред, като същевременно систематично ще черпят от комбинация от членове от комисии и делегации.

По отношение на правомощията и отговорностите на постоянните комисии и списъка на постоянните делегации, всяка потенциална промяна трябва да бъде обсъдена между политическите групи и евентуално отнесена до Председателския съвет за решение на по-късен етап.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев