Евродепутати: Отваряне на преговори за присъединяване с Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина

Европейски парламент
13.12.2023 / 21:18

В резолюция относно политиката на разширяване Парламентът я нарича един от най-силните геополитически инструменти на разположение на ЕС и стратегическа инвестиция в мира и сигурността.

 

Депутатите призовават Европейския съвет да вземе решение на заседанието си на 14-15 декември за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Република Молдова. При условие, че бъдат предприети определени стъпки за реформи, те казват, че трябва да започнат преговори за присъединяване и с Босна и Херцеговина, а Грузия трябва да получи статут на кандидат.

Евродепутатите приветстват новия план за растеж на Западните Балкани и призовават лидерите на ЕС също да приемат незабавно преговорната рамка, след като бъдат изпълнени съответните изисквания, свързани с всяка от страните кандидатки, за да започнат бързо преговорите за присъединяване.

 

Необходим е ясен график за разширяване на ЕС

Депутатите приветстват интереса и политическата воля на толкова много страни да се присъединят към ЕС и признават сериозните усилия, които се полагат за изпълнение на изискванията за членство. Те приветстват желанието на правителството на Армения да се сближи с Европейския съюз.

ЕС трябва да установи ясни срокове за страните кандидатки за приключване на преговорите за присъединяване към ЕС до края на това десетилетие, подчертават евродепутатите.

Въпреки това не трябва да има ускорена процедура за членство, казват те. Евродепутатите настояват, че критериите от Копенхаген трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира, че страните кандидатки и потенциални кандидатки демонстрират последователен и траен ангажимент към демокрацията, върховенството на закона, човешките права и зачитането и защитата на малцинствата и икономическите реформи.

 

Разширяването е стратегическа инвестиция в мира и сигурността

С оглед на агресивната война на Русия срещу Украйна, разширяването стана още по-стратегическо важно и е един от най-силните геополитически инструменти на разположение на ЕС, казват евродепутатите, наричайки го стратегическа инвестиция в мира и сигурността, както и двигател за демокрация и европейски ценности на целия континент.

Евродепутатите призовават следващата колегия на комисарите да номинира комисар по разширяването и да гарантира, че двустранните въпроси са ясно отделени от политиката за разширяване на ЕС.

Евродепутатите остро осъдиха изявленията на министър-председателя на Унгария относно започването на преговори за присъединяване с Украйна и промяната в политиката на страната спрямо Косово. Изявленията на г-н Орбан пречат на процеса на разширяване на ЕС, предупреждават евродепутатите, които напомнят на Съвета за потенциалните негативни последици от поемането на Унгария от председателството на Съвета през юли 2024 г.

 

Необходимост от вътрешни реформи в ЕС като подготовка за нови членове

Резолюцията подчертава необходимостта от вътрешни реформи на ЕС успоредно с процеса на разширяване, за да се повиши капацитетът на Европейския съюз да интегрира ефективно новите членове, включително чрез въвеждане на гласуване с квалифицирано мнозинство, което ще се прилага и за решенията на външната политика и политиката на сигурност и в съответните области към процеса на присъединяване.

Резолюцията беше приета с 468 гласа „за“, 99 „против“ и 58 „въздържал се“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев