Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с израелския президент Исаак Херцог

Президентът Румен Радев
02.04.2024 / 22:24

Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с израелския президент Исаак Херцог, за да обсъдят продължаващия конфликт в Ивицата Газа. Разговорът дойде, след като посещението на президента Херцог в България беше отложено поради вътрешнополитически проблеми в нашата страна, съобщават от Президентството.

Радев изрази подкрепата на България за международните усилия за прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците и възстановяване на диалога за възможно най-бързо постигане на мирно решение на конфликта. Той осъди терористичната атака на Хамас срещу Израел и заклейми вземането на заложници. Въпреки това, президентът изрази дълбоката си загриженост за големия брой цивилни жертви и критичното хуманитарно положение в Ивицата Газа. Той призова Израел да гарантира безопасността на мирното население.

Радев спомена и решението на Европейския съвет от март, призовавайки Израел да не предприема офанзива в Рафах, което би имало тежки хуманитарни последици. Той настоя за незабавна хуманитарна пауза, водеща до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на заложниците и предоставяне на хуманитарна помощ. Освен това той повдигна въпроса за двамата души с български произход, държани като заложници от Хамас.

По време на разговора беше обсъдено и състоянието на екипажа на кораба "Galaxy Leader", задържан край бреговете на Йемен, където се намират и двама български граждани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев