Асен Василев коментира предложението за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Министър Асен Василев
02.04.2024 / 23:10

Министърът на финансите Асен Василев коментира предложението на народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., целящи даване на еднократна добавка от 75 лева за Великден на пенсионерите с пенсия под 526 лева. Според Василев позицията на Министерство на финансите винаги е била за трайно увеличаване на пенсиите, вместо еднократни помощи.

Той обясни, че причината за това е простата динамика на пенсиите – и на средната, и на минималната пенсия, през последните около петнадесет години. Средната пенсия се е увеличила от 288 лева през 2009 г. до 382 лева през 2020 г., което е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 г., след трайните увеличения на пенсиите през 2021 и 2022 г., средната пенсия достигна 788 лева, почти двойно на средната пенсия от 2020 г. От 1 юли тази година със Закона за бюджета и бюджета на НОИ се предвижда средната пенсия да достигне 883 лева, което е увеличение от близо 100 лева на месец за всички пенсионери, а не 75 лева еднократно и предизборно.

Василев добави, че даването на добавки, независимо дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика, защото разделя пенсионерите на групи и раздава пари безпринципно, без да са финансирани в бюджета. Той подчерта, че целта е пенсиите да се увеличават и те се увеличават.

Министърът обясни, че тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лв., което е над линията на бедност за 2024 г. от 526 лв. Миналата година минималната пенсия е била 523 лв., при линия на бедност от 504 лв., така че пенсионерите, дори на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец трайно, защото тези средства те са си ги заслужили през техния принос в пенсионната система.

От направената справка от МФ в НОИ става ясно, че към края на февруари в бюджета на НОИ са събрани 6 милиона лева повече осигуровки, отколкото е предвидено. Към момента няма формиран излишък в НОИ. Следователно финансовият министър смята, че приемането на едно такова решение от Народното събрание, компенсирано от централния бюджет, поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета за всички пенсионери тази година.

Снимка: Министерство на финансите
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев