Мария Габриел и външните министри на Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словения отбелязват 20-годишнината от членството си в НАТО

...........................................
04.04.2024 / 12:35

По повод 20-ата годишнина от присъединяването на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словения към НАТО, министрите на външните работи на тези страни публикуваха съвместна декларация, подчертавайки значението и перспективите на тяхното членство в организацията.

В изявлението си българският заместник министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел заявява: „За нас, българите, естонците, латвийците, литовците, румънците и словенците, членството в НАТО е гаранция за стабилност и мир.“ Тя добавя, че те са горди да бъдат членове на най-мощния и успешен военно-политически съюз в света, който защитава демократичните ценности и сигурността на своите членове.

Министрите изразяват готовността си да укрепват и адаптират Алианса, като подкрепят бъдещото членство на Украйна и продължават да защитават интересите и сигурността на евроатлантическото пространство. Те също така подчертават своя ангажимент да допринесат за укрепването и адаптирането на Алианса в навечерието на юбилейния форум във Вашингтон, да продължат да подкрепят Украйна, чието бъдеще е в НАТО, да гарантират, че ще направят важна стъпка към присъединяването на Украйна към НАТО и да продължат трансформацията на НАТО и защитата на техните демократични ценности.

В декларацията се признава и значителният принос на тези държави за укрепването на НАТО през последните години, като се подчертава важността на сътрудничеството със съюзниците за гарантиране на сигурността на източния фланг на Алианса. Страните остават ангажирани с мисията на НАТО и се ангажират да продължат да допринасят за сигурността и стабилността в региона и по света, съобщават от МВнР.

Снимка: МВнР
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев