Негово Величество крал Филип, крал на белгийците, говори пред Европейския парламент

© Европейски съюз, 2024 г. - ЕП
10.04.2024 / 21:29

Негово Величество крал Филип, крал на белгийците, говори пред Европейския парламент и подчерта ролята на Европа като „геоекологичен актьор“. Той призова за защита на демокрацията в лицето на автократичните тенденции и подчерта необходимостта от единство в борбата срещу изменението на климата.

Крал Филип отбеляза, че Европа е била белязана от кризи през последните години, но също така подчерта, че в „тези времена на война, несигурност и обществени вълнения Европа и светът имат остра нужда от надежда“. Въпреки че ЕС е обединен в подкрепата си за Украйна и в борбата си срещу COVID-19, той подчерта необходимостта от по-малко фрагментиран ЕС.

Той твърди, че ЕС трябва да работи заедно за нови технологии като изкуствен интелект, полупроводници и редкоземни минерали, тъй като изостава в изобретенията и иновациите.

Той също така призова за единство в борбата срещу изменението на климата, заявявайки, че трябва да се направи още, за да може ЕС да постигне своите климатични цели за 2030 г. и 2050 г. „Политиката в областта на климата също ни помага да постигнем тази друга голяма амбиция: стратегическата независимост на ЕС“, каза той, добавяйки, че възобновяемата енергия ще направи ЕС по-малко зависим от вносната енергия.

В обръщението си крал Филип също се позова на важността на Европейския стълб на социалните права и на социалното измерение на ЕС с неговите „стабилни механизми за социална справедливост“. Той подчерта тяхното значение за това „младите хора, гражданите на утрешния ден, да запазят вярата си в Европа“, които често са критични към европейския начин на живот и политически свят.

Той сподели опасенията си от нарастващата автократична тенденция по света и загубата на доверие в политическите институции. Крал Филип се застъпи за необходимостта от „по-тясно включване на гражданите в демократичните процеси“, за да се гарантира, че „защитата на демокрацията в рамките на Съюза е жива и здрава“.

Гледайте речта на краля на уебсайта на парламента.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев