Европейският парламент прие позицията си по предложението на Комисията за закон за мониторинг на почвите

Европейски парламент
10.04.2024 / 21:36

В сряда Европейският парламент прие позицията си по предложението на Комисията за закон за мониторинг на почвите, първият посветен законодателен акт на ЕС относно почвите. Членовете на ЕП подкрепят общата цел да имат здрави почви до 2050 г., в съответствие с амбицията на ЕС за нулево замърсяване и необходимостта от хармонизирана дефиниция за здравето на почвата, както и от всеобхватна и последователна рамка за мониторинг за насърчаване на устойчивото управление на почвата и възстановяване на замърсените места.

Новият закон ще задължи страните от ЕС първо да наблюдават и след това да оценят здравословното състояние на всички почви на тяхна територия. Националните органи могат да прилагат почвените дескриптори, които най-добре илюстрират почвените характеристики на всеки тип почва на национално ниво.

Членовете на ЕП предлагат класификация на пет нива за оценка на здравето на почвата (високо, добро, умерено екологично състояние, влошени и критично влошени почви). Почви с добро или високо екологично състояние биха се считали за здрави.

 

Замърсени почви

Според Комисията има около 2,8 милиона потенциално замърсени места в ЕС. Депутатите подкрепят изискването за изготвяне на публичен списък на такива обекти във всички страни от ЕС най-късно четири години след влизането в сила на тази директива.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев