Одобриха Великденска добавка за най-бедните в България, парите им ще бъдат изплатени с пенсията през месец май

Снимката е илюстративна
11.04.2024 / 09:07

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение за отпускане на еднократна допълнителна сума от 100 лева за Великден за хора с пенсия под прага на бедността. Предложението получи 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“. Това решение идва след първоначалното одобрение на добавка от 75 лева на първо четене, съобщава DarikNews.

Промяната на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване е представена като законопроект с номер 49-454-01-39/02.04.2024 г. от Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Атанасов. Според предоставените данни от Националния осигурителен институт (НОИ) в страната има около 2 040 000 пенсионери, като 534 000 от тях получават пенсии под определената линия на бедност от 526 лева. Необходимата сума за тези добавки се оценява на приблизително 54 милиона лева.

Въпреки че предложението на Корнелия Нинова и група народни представители за добавка от 100 лева за всички пенсионери и 50 лева за останалите не беше одобрено, председателят на комисията Йордан Цонев обясни, че все още няма достатъчно яснота относно приходите и разходите за годината. Представителите на НОИ потвърдиха, че добавките ще бъдат изплатени заедно с пенсиите за май и че това плащане няма да повлияе отрицателно на никого поради недостатъчно финансиране на други плащания, тъй като средствата за добавките ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на други разходи.

Към момента НОИ отчита преизпълнение на приходите от 13,5 милиона лева за първото тримесечие, което представлява увеличение спрямо предварително изчислените 6 милиона лева. Тези допълнителни средства ще допринесат за покриване на разходите, свързани с допълнителните великденски добавки.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев