Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания Westinghouse, пристигна на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

...........................................
20.04.2024 / 14:21

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания Westinghouse, пристигна на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това бележи важен етап от стратегическото партньорство в областта на ядрената енергия между двете страни. Министърът на енергетиката Владимир Малинов и премиерът Димитър Главчев посетиха централата и потвърдиха, че наличието на алтернативни източници на ядрено гориво гарантира независимостта на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от Westinghouse, а скоро се очаква да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. Предвижда се през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от Westinghouse, в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Ядрената енергетика е от решаващо значение за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, както и за осигуряване на енергия на достъпни цени за потребителите. Диверсификацията на източниците на ядрено гориво помага за постигане на по-високи съвременни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, както и на общоевропейските цели за декарбонизация.

Използването на новото ядрено гориво ще допринесе за постигане на целите за независимост и диверсификация, като същевременно ще помогне за постигане на целите за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще. Стратегическото партньорство между АЕЦ „Козлодуй“ и Westinghouse играе важна роля за постигането на тези цели.

Премиерът Главчев коментира и въпроса за Министерството на външните работи, заявявайки, че е предложил да поеме поста, но изчаква развитието на ситуацията. Той подчерта важността на провеждането на честни избори на 9 юни, което е основна задача на служебното правителство.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

Снимки: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев