Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна

...........................................
20.04.2024 / 14:33

Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната на страните-членки на Алианса и на Украйна, което се състоя чрез видеоконферентна връзка на 19 април. Заседанието беше председателствано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и в него участва и украинският президент Володимир Зеленски.

Министрите на отбраната обсъдиха актуалната ситуация на бойното поле в Украйна и текущите и бъдещи нужди на страната. Те разгледаха и необходимостта от продължаване на дългосрочната политическа, практическа и военно-техническа подкрепа за Украйна. Генералният секретар на НАТО приветства помощта, предоставена от съюзниците, и акцентира върху необходимостта да се продължи да се оказва необходимата подкрепа на Украйна. Съюзниците потвърдиха ангажимента си за укрепване на нейната отбрана, вярвайки, че това е в техен собствен интерес.

Министър Запрянов подчерта твърдата подкрепа на България за Украйна и обеща, че страната ни ще продължи да предоставя помощ на Украйна в рамките на възможностите си.

Създаден на срещата на върха във Вилнюс през юли 2023 г., Съветът НАТО-Украйна позволява съвместни консултации, вземане на решения и дейности и служи като механизъм за консултации при кризи между НАТО и Украйна, съобщават от Министерство на отбраната.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев