Вицепрезидентът Илияна Йотова: Единственият гарант за спазването на Конституцията е президентът Радев

Илияна Йотова
21.04.2024 / 17:47

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че президентът Радев е единственият гарант за спазването на Конституцията в страната, съобщиха от пресцентъра на Президентството. Тя подчерта, че в сложната ситуация, в която се намираме, президентската институция следва текстовете на Конституцията. Йотова добави, че авторите на поправките в Конституцията са искали да няма независим служебен кабинет повече, но настоящият състав на управляващата коалиция вече не е единен в интересите си, което води до престрелки и опити за смяна на министри.

Вицепрезидентът посочи, че пред България стоят сериозни предизвикателства, като например получаването на втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост, както и изготвянето на предстоящия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона. Този доклад ще повлияе на бъдещето на страната ни в сухопътния Шенген.

Йотова повдигна въпроса защо изборът на външен министър е толкова важен в идните месеци и предположи, че това може да е свързано с изборите зад граница. Тя определи като приказка за наивници идеята, че от избора на външен министър зависи външнополитическата ориентация на страната, тъй като тя вече е ясно определена.

Накрая, вицепрезидентът призова политическите лидери да се съсредоточат върху осигуряването на нормални, честни избори, тъй като за първи път страната ни ще гласува едновременно за Европейски парламент и Народно събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев