ЕП одобри нов регламент, който позволява на ЕС да забрани продажбата, вноса и износа на стоки, произведени с помощта на принудителен труд

Европейски парламент
23.04.2024 / 15:37

Европейският парламент одобри нов регламент, който позволява на ЕС да забрани продажбата, вноса и износа на стоки, произведени с помощта на принудителен труд. Органите на държавите членки и Европейската комисия ще могат да разследват подозрителни стоки, вериги за доставки и производители. Ако даден продукт се счита за произведен с помощта на принудителен труд, той вече няма да е възможно да се продава на пазара на ЕС (включително онлайн) и пратките ще бъдат задържани на границите на ЕС.

Решенията за разследване ще се основават на фактическа и проверима информация, която може да бъде получена например от международни организации, сътрудничещи органи и лица, сигнализиращи за нередности. Ще бъдат взети предвид няколко рискови фактора и критерии, включително разпространението на наложения от държавата принудителен труд в определени икономически сектори и географски райони.

Производителите на забранени стоки ще трябва да ги изтеглят от единния пазар на ЕС и да ги дарят, рециклират или унищожат. Компаниите, които не отговарят на изискванията, могат да бъдат глобени. Стоките може да бъдат допуснати обратно на единния пазар на ЕС, след като компанията елиминира принудителния труд от веригите си за доставки.

Докладчикът на комисията по вътрешния пазар Мария-Мануел Лейтао-Маркес (S&D, PT) каза: „Днес по света 28 милиона души са в капан в ръцете на трафиканти на хора и държави, които ги принуждават да работят срещу малко или никакво заплащане. Европа не може да изнася ценностите си, докато внася продукти, произведени с принудителен труд. Фактът, че ЕС най-накрая има закон за забрана на тези продукти, е едно от най-големите постижения на този мандат и победа за прогресивните сили."

Докладчикът на комисията по международна търговия Самира Рафаела (Renew, Нидерландия) каза: „Това е исторически ден. Приехме новаторски закон за борба с принудителния труд в световен мащаб. Този регламент насърчава сътрудничеството в ЕС и международното сътрудничество, прехвърля властта от експлоататорите към потребителите и служителите и предлага възможности за защита на жертвите. Той също така трансформира търговските политики в по-зелено и по-справедливо бъдеще."

Регламентът беше приет с 555 гласа „за“, 6 „против“ и 45 „въздържал се“. Сега текстът трябва да получи окончателно официално одобрение от Съвета на ЕС. След това ще бъде публикуван в Официален вестник. Страните от ЕС ще трябва да започнат да го прилагат след 3 години.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев