Във вторник парламентът одобри удължаването на временните мерки за либерализация на търговията за Украйна

Европейски парламент
23.04.2024 / 16:17

Във вторник Европейският парламент одобри удължаването на временните мерки за либерализиране на търговията за Украйна, осигурявайки допълнителна подкрепа за страната по време на продължаващата агресивна война на Русия. С 428 гласа „за“, 131 „против“ и 44 „въздържал се“, евродепутатите гласуваха за удължаване на суспендирането на вносни мита и квоти за украински селскостопански продукти с още една година, до 5 юни 2025 г.

Новият регламент позволява на Европейската комисия да предприеме незабавни действия и да наложи всякакви необходими мерки, ако има значително смущение на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки на ЕС поради внос от Украйна. Като част от засилените предпазни мерки за защита на фермерите в ЕС, Комисията може също така да задейства аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, включително птиче месо, яйца, захар, овесени ядки, зърнени храни, царевица и мед. Ако вносът на тези продукти надхвърли средния обем на вноса, регистриран през втората половина на 2021 г. и през цялата 2022 г. и 2023 г., митата могат да бъдат наложени отново.

Като част от споразумението по новите правила, Комисията обеща да започне преговори с Украйна за постоянна либерализация на търговията възможно най-скоро и да включи Европейския парламент в процеса. Сандра Калниете (ЕНП, Латвия), докладчик по досието, заяви: „Удължаването на мерките за подкрепа на търговията потвърждава отново солидарността на ЕС с Украйна пред лицето на руската агресия. Този вот едновременно ще укрепи икономическата устойчивост на Украйна и ще защити интересите на европейските фермери. Ние ще спазим обещанията си - ще подкрепяме Украйна до нейната военна победа и присъединяването й към ЕС и НАТО."

Сега Съветът трябва официално да одобри регламента. Новите търговски мерки ще влязат в сила веднага след датата на изтичане на текущите търговски мерки, която е 5 юни 2024 г. Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включително задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия, предоставя на украинските фирми преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам. След като Русия започна своята агресивна война, ЕС въведе автономни търговски мерки (ATM) през юни 2022 г., които позволяват безмитен достъп за всички украински продукти до ЕС. Тези мерки бяха удължени с една година през 2023 г., а през януари Европейската комисия предложи спирането да бъде подновено за още една година с допълнителни гаранции за защита на пазара на ЕС. По подобен начин парламентът наскоро реши да удължи подобни мерки за Молдова с още една година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев