ЕП подкрепи сделката между институциите и органите на ЕС

Европейски парламент
23.04.2024 / 16:33

В понеделник комисията по конституционни въпроси одобри споразумението за орган за укрепване на почтеността, прозрачността и отчетността при вземането на европейски решения. Споразумението, постигнато между осем институции и органи на ЕС, предвижда съвместното създаване на нов орган за етични стандарти. Евродепутатите одобриха сделката с 15 гласа "за", 12 "против" и нито един въздържал се.

Органът ще разработва, актуализира и тълкува общи минимални стандарти за етично поведение и ще публикува доклади за това как тези стандарти са отразени във вътрешните правила на всяка страна. Участващите институции ще бъдат представени от един старши член, а позицията на председател на органа ще се сменя всяка година между институциите. Петима независими експерти ще подпомагат работата на органа, които ще бъдат на разположение за консултация от страна по споразумението относно стандартизирани писмени декларации, включително декларации за интереси.

 

Парламентът успешно се застъпи за функциите на пазача

Парламентът беше представен в преговорите от заместник-председателя Катарина Барли (S&D, Германия), председателя на комисията по конституционни въпроси Салваторе де Мео (ЕНП, Италия) и докладчика Даниел Фройнд (Зелени/ЕСА, Германия). Те успяха да подобрят значително предложението на Комисията, описано като „незадоволително“ от евродепутатите през юли 2023 г., като добавиха към задачите на независимите експерти компетентността да разглеждат отделни случаи и да издават препоръки. Временното споразумение беше одобрено от Председателския съвет на парламента в четвъртък.

 

Цитати

Съпреговарящите от Парламента заявиха следното.

Даниел Фройнд (Зелени/ЕСА, Германия): „Правилата за лобиране в институциите на ЕС най-накрая ще бъдат прилагани от независим рефер. Това ще бъде огромно подобрение на сегашната дефектна система за самоконтрол. Независимите проверки от експертите на новия орган по етика са трудно постигнат успех, който ще подобри прозрачността на лобирането. Това ще изпрати ясен сигнал към избирателите: вашият глас се брои. Независимият контрол на правилата за лобиране ще увеличи доверието на гражданите в европейската демокрация."

Катарина Барли (S&D, DE): „Органът по етика е голяма крачка напред към прозрачността и откритостта в Европа. Всичко това означава да поставим интересите на гражданите на първо място и да гарантираме, че институциите на ЕС се придържат към най-високите етични стандарти. Гордея се, че този пробив стана възможен благодарение на непоколебимата отдаденост на Парламента да служи на европейците. Създаването на този нов орган демонстрира нашата отдаденост на справедливостта и надеждността в целия ЕС.“

Салваторе Де Мео (ЕНП, Италия): „Временното споразумение, гласувано днес в комисията AFCO, представлява първа стъпка към създаването на общи правила за етика и прозрачност между различните институции. Сега зависи от пленарната зала да потвърди подкрепата си за това споразумение, което, въпреки редицата си недостатъци, би допринесло за по-хармонизирани практики между европейските институции.“

 

Следващи стъпки

Парламентът ще проведе окончателно гласуване дали да одобри споразумението по време на пленарната сесия, която тече в момента в Страсбург, в четвъртък, 25 април. Временното споразумение все още трябва да бъде подписано от всички страни, преди да може да влезе в сила.

 

Заден план

Европейският парламент призовава институциите на ЕС да имат орган по етика от септември 2021 г., такъв с истински правомощия за разследване и структура, подходяща за целта. Членовете на ЕП повториха призива през декември 2022 г., непосредствено след обвиненията в корупция, включващи бивши и настоящи членове на ЕП и служители, заедно с набор от вътрешни подобрения за повишаване на почтеността, прозрачността и отчетността.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев