Част от пенсионерите останаха без Великденска добавка заради по-висок доход от предвидения

Снимката е илюстративна
29.04.2024 / 13:31

Националният осигурителен институт (НОИ) успешно изплати еднократна сума от 100 лева за великденска добавка на пенсионерите, чиито общи месечни доходи, включително добавки и компенсации, не надвишават 526 лева, съобщи DarikNews. Около 534 000 души получиха тези допълнителни средства от 26 април. Въпреки това, хората с увреждания, които са кандидатствали за лична помощ чрез Агенцията за социално подпомагане (АСП), не бяха включени в тази категория поради текущото законодателство.

Решението за отпускане на великденските добавки беше взето след разглеждане на няколко предложения за техния размер и обхват. Право на тези добавки имаха само пенсионерите, чието общо месечно възнаграждение, заедно с добавки и компенсации, не надвишаваше определената граница. Това изключваше онези лица с увреждания, които са кандидатствали за лична помощ, тъй като техните добавки за чужда помощ бяха прехвърлени за покриване на разходите за труд на личните асистенти.

Въпреки че половината от пенсионерите изразиха недоволство от размера на пенсиите си, НОИ трябваше да следва стриктно и безусловно решението на парламента. Като единствен правоприлагащ орган, той нямаше правомощия да заобикаля или нарушава решенията, взети от законодателната власт.

В заключение, докато НОИ успя ефективно да приложи решението на парламента и да изплати великденските добавки на квалифицираните пенсионери, остава въпросът за справедливостта и потенциалното необходимост от законови и политически промени, за да се включат лица с увреждания, които са кандидатствали за лична помощ, без да надвишават определения праг на доходите.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев